,

4 βήματα για έναν ξεκούραστο ύπνο

Αν και οι αϋπνίες δεν αποτελούν «ασθένεια» του σύγχρονου πολιτισμού, ωστόσο το άγχος, οι καθημερινές υποχρεώσεις και γενικότερα ο τρόπος ζωής σήμερα, έχουν μετατρέψει

Αν και οι αϋπνίες δεν αποτελούν «ασθένεια» του σύγχρονου πολιτισμού, ωστόσο το άγχος, οι καθημερινές υποχρεώσεις και γενικότερα ο τρόπος ζωής σήμερα, έχουν μετατρέψει τον ξεκούραστο ύπνο σε είδος πολυτελείας.

Η τηλεόραση, το internet και η αγχωτική καθημερινότητα έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους στη δυσάρεστη θέση να αδυνατούν να κοιμηθούν αρμονικά ώστε να «γεμίζει» ο οργανισμός ενέργεια για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Το click@Life σας …οδηγεί βήμα βήμα στο κρεβάτι για όνειρα γλυκά.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια της ημέρας

Για να είναι εφικτός ένας ξεκούραστος ύπνος πρέπει να έχετε προνοήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας. Ένας πολύ πρακτικός και υγιής τρόπος είναι η γυμναστική.
Οι συνέπειες της άσκησης στη διαδικασία του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, είναι ευεργετικές καθώς ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και αποβάλλουν το στρες και την κακή διάθεση, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες αϋπνίας.
Η καθημερινή άσκηση νωρίς το απόγευμα θεωρείται από τους ειδικούς ιδανική, αλλά μπορείτε κάλλιστα να διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας όπως εσείς το επιθυμείτε, αρκεί να το τηρείτε καθημερινά.

Περπάτημα: το μαγικό φάρμακο

Δύο ώρες πριν κοιμηθείτε

Το έντονο φώς δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χαλαρώσει άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμηλώσετε τα φώτα δύο ώρες πριν κοιμηθείτε. Η κίνηση αυτή στην ουσία στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι πλησιάζει η ώρα της ξεκούρασης.
Αλλά και οι λάμπες που χρησιμοποιείτε παίζουν σημαντικό ρόλο. Το λευκό, «σκληρό» φως που έχουν ορισμένες, περισσότερο εντείνει παρά βοηθά το ζήτημα της αϋπνίας καθώς «καταπιέζει» την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί νύστα.

Advertisment

Βαλεριάνα για την υπερένταση

Μία ώρα πριν κοιμηθείτε

Κλείστε τις οθόνες σας. Είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για υπολογιστή, οι οθόνες «ξυπνούν» τον εγκέφαλο όχι μόνο λόγω του χρώματος και της φωτεινότητάς τους αλλά και λόγω των εικόνων που εναλλάσσονται συχνά. Εάν ωστόσο αδυνατείτε να σβήσετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας το βράδυ, μειώστε τουλάχιστον τη φωτεινότητα της οθόνης.

Η τηλεόραση καταστρέφει το μυαλό του τηλεθεατή

Στρες προκαλεί η τηλεόραση

Μισή ώρα πριν κοιμηθείτε

Απενεργοποιήστε επιτέλους τις συσκευές. Έχει έρθει πλέον η ώρα να αποχωριστείτε οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο για την καθημερινότητά σας. Υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή πρέπει να …ξεκουραστεί.
Στην ίδια λογική και εσείς. Επιλέξτε να διαβάστε ένα βιβλίο ή κάποιο άρθρο που σας χαλαρώνει και όχι κάτι που αφορά στη δουλειά ή στις σπουδές σας.
Αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας άγχος και στρες στον οργανισμό ενώ αυτό που χρειάζεστε τώρα είναι απλά ηρεμία και γαλήνη. Αφήστε ανοιχτό μόνο ένα μικρό φως ώστε να διαβάζετε και σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνετε…όνειρα γλυκά.

Ηλεκτροϋπερευαισθησία: Η αλλεργία του 21ου αιώνα

 

endiaferonta.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση