,

Συνταγή: Φτιάξτε παραδοσιακή Σουμάδα και προστατεύστε την καρδιά σας!

Η σουμάδα γίνεται με τον χυμό των γλυκών αμυγδάλων -μαζί με μερικά πικρά, για να πάρει το χαρακτηριστικό άρωμα-ο οποίος ενώνεται με ένα σιρόπι

Η σουμάδα γίνεται με τον χυμό των γλυκών αμυγδάλων -μαζί με μερικά πικρά, για να πάρει το χαρακτηριστικό άρωμα-ο οποίος ενώνεται με ένα σιρόπι ζάχαρης. Γίνεται ένα υπόλευκο σιρόπι, σαν γάλα, το οποίο μοσχοβολά αμύγδαλο! Σερβίρεται πολύ παγωμένο, είναι μοναδική η γεύση του και είναι πολύ τονωτικό.
Παραδοσιακά, ήταν το κέρασμα των καλεσμένων σε αρραβώνες και σε γάμους. Εκτός από τον προφανή λόγο του “λευκού χρώματος” έχω βάσιμες υποψίες ότι είχε επιλεχθεί, γιατί το γάλα των αμυγδάλων είναι πολύ θρεπτικό και δίνει δύναμη για τις έντονες ετοιμασίες, την κούραση και το άγχος τέτοιων γεγονότων.
Το κάλιο βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος, το μαγνήσιο βοηθά στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια και βοηθά να αποφύγουμε τις κράμπες, η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί το στρες, το σελήνιο βοηθά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό του θυρεοειδή. Σουμάδα, λοιπόν, η τονωτική, για όσες εκδηλώσεις απαιτούν ενέργεια!

Η συνταγή  βγάζει 2 λίτρα σουμάδας, η οποία αραιώνεται σε αναλογία 1:5, δηλαδή βγάζει 10 λίτρα ροφήματος.

Advertisment

Η σουμάδα πίνεται και ζεστή και κρύα. Για καλύτερα αποτελέσματα (στην υγεία σας) όμως καλύτερα να τη πίνετε χλιαρή.
Υλικά:
•   600 γρ αμύγδαλα
•   5 πικραμύγδαλα ή κουκούτσια από βερύκοκκα
*   2 λίτρα νερό
*   1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάλτε τα αμύγδαλα να φουσκώσουν μια νύχτα καλά σκεπασμένα με νερό. Την επομένη, βουτήξτε τα σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Βεβαιωθείτε πως το φλούδι βγαίνει εύκολα και αποσύρετε από τη φωτιά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε μπολ και ξεφλουδίστε τα. Αν κάποια σας δυσκολεύουν ξαναρίξτε τα στο φστό νερό.
Τις φλούδες μαζέψτε τις, απλώστε σε ταψάκι και αφήστε 2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς. Αλέστε τις στο βΙ&πα&Γ και χρησιμοποιείστε τις για ρ&&Ιιπ9 προσώπου ή σώματος.
Τα ασπρισμένα αμύγδαλα αλέστε σε μεγάλο και δυνατό, ΝεπαΈΓ με το Ι,ϋλίτρο νερό, ως εξής: βάλτε τα αμύγδαλα και νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει. Ξεκινήστε να αλέθετε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για 2λεπτά και μετά προσθέστε νερό από το άνοιγμα του καπακιού, όπως κάνουμε στη μαγιονέζα με το λάδι. Θέλετε να αλεστεί όσο πιο ψιλό γίνεται το αμύγδαλο.

Βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε μεγάλο μπολ, το στρώνουμε με λεπτό βαμβακερό πανί, αδειάζουμε τον πολτό αμυγδάλου. Σηκώνουμε τις τέσσερεις άκρες του πανιού και στρίβουμε για να βοηθήσουμε να βγάλει όσο περισσότερο γάλα γίνεται. Μαλάξτε όπως μπορείτε την αμυγδαλόμπαλα μέχρι να μείνει ψιχουλιαστό μέσα το αμύγδαλο. Θα εκπλαγείτε από το γάλα που θα έχετε μαζέψει, μέσα στο μπολ!

Advertisment

Βάλτε την ψίχα αμυγδάλου στο ψυγείο για άλλη χρήση και συνεχίστε να φτιάξετε το σιρόπι ζάχαρης.
Σε κατσαρόλα βάλτε 1 κιλό ζάχαρη με 1/2 λίτρο νερό να βράσει. Όταν το σιρόπι είναι διαυγές, προσθέστε το γάλα των αμυγδάλων και φέρτε σε βρασμό. Προσέξτε, γιατί φουσκώνει ξαφνικά και κινδυνεύετε να ξεχειλίσει από την κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά και όταν έχει φουσκώσει, βγάλτε το από τη φωτιά, αφήστε το να ηρεμήσει λίγο και ξαφρίστε το. Θα βγάλετε ένα-ενάμοη κρασοπότηρο αφρό. Ο αφρός, αν μείνει, δεν δίνει καλή συνοχή στο ρόφημα, όταν αυτό αραιωθεί με νερό.
Γεμίστε αποστειρωμένες μπουκάλες (πλύντε καλά και βάλτε σε φούρνο 100 βαθμών για Ιϋλεπτά) με το σιρόπι αμυγδάλου, αφήστε να κρυώσουν ανοικτές -χωρίς το βιδωτό καπάκι- πάνω στον πάγκο. Όταν κρυώσει καπακώνετε και φυλάτε στο ψυγείο.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φελλούς για καπάκι, μπορείτε να τους αποστειρώσετε κι αυτούς στο φούρνο, με τα μπουκάλια (αφού τους έχετε πλύνει). Ο φελλός όταν ζεσταθεί μαλακώνει και αυτός, φαντάζομαι, είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να χωρέσουν μεγαλύτερης διάμετρο φελλό στο στόμιο των μπουκαλιών της σαμπάνιας.
Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά πιστεύω πως αν όλα είναι φχττά όταν συσκευαστούν και κλειστούν (μπουκάλα, σουμάδα, φελλός), θα μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 6μήνες πριν ανοιχθεί. Όταν ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο.

Τέλος εάν συνδυαστεί με τη κατανάλωση κράταιγου ή/και μελισσόχορτου προκύπτει ένας εξαιρετικός θεραπευτικός συνδυασμός για τη καρδιά σας…

Υπενθυμίζουμε ότι ο κράταιγος είναι ένα από τα καλύτερα βότανα με την ιδιότητα να “ρίχνει” την αρτηριακή πίεση Διαβάστε περισσότερα για τον κράταιγο εδώ

Ενώ το μελισσόχορτο τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα (μεταξύ των άλλων). Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες και συνταγές του μελισσόχορτου εδώ


Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση