Η τυραννία του νου στο σώμα…

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι εσύ, η συνείδησή σου, βρίσκεται σε όλο σου το σώμα; Ή μήπως έχεις την αίσθηση ότι είσαι ένας εγκέφαλος που

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι εσύ, η συνείδησή σου, βρίσκεται σε όλο σου το σώμα;

Ή μήπως έχεις την αίσθηση ότι είσαι ένας εγκέφαλος που φιλοξενείσαι σε ένα σώμα;

Advertisment

Εάν αυτή είναι η αντίληψή σου τότε ίσως χρειαστεί να την αναθεωρήσεις.

Eίσαι ένα συλλογικό ον που αποτελείσαι από τρισεκατομμύρια διαφορετικά κύτταρα τα οποία συγκροτούν Εσένα.

Κάθε κύτταρο σου περιέχει τον γενετικό σου κώδικα, από τα κύτταρα των νυχιών σου μέχρι τα κύτταρα του εγκεφάλου σου, έχουν πανομοιότυπη αρχική δομή και είναι τέλειο αντίγραφο το ένα του άλλου.

Advertisment

Αυτό που αλλάζει στην πορεία, είναι η αποστολή τους. Κάθε κύτταρο έχει μια συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσει και έτσι ενδύεται τον κατάλληλο ρόλο ώστε να την επιτύχει. Άλλο θα πάει στα πόδια, άλλο στα νεφρά, άλλο στην καρδιά και άλλο στους πνεύμονες.

Παρόλο που είναι τρισεκατομμύρια, συνεργάζονται σε τέλεια αρμονία και τάξη μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν το Υπερόν, Εσένα δηλαδή.

 

Η μεγαλύτερη τυραννία λαμβάνει χώρα μέσα σου.

 
Έχεις συνειδητοποιήσει ποτέ ότι ο εγκέφαλός σου είναι ο τύραννος του σώματός σου; Κάθε τι που επιθυμείς, κάθε τι που σκέφτεσαι εκτελείται από το σώμα σου. Τα χέρια σου, τα πόδια σου, η ράχη σου, οι σπόνδυλοι σου, τα εκατοντάδες οστά που συγκροτούν το σκελετό σου, οι χιλιάδες μύες που  κινούν το σώμα και ολόκληρο το νευρικό σου σύστημα που αποτελείται από εκατομμύρια νεύρα, εκτελούν την εντολή του εγκεφάλου σου χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Ο εγκέφαλος σου, το μόνο που κάνει είναι να δίνει εντολές στο σώμα σου και αναμένει να εκτελεστούν στο ακέραιο.
Αποφασίζει να καπνίσει αλλά οι πνεύμονες εργάζονται, αποφασίζει να τα πιει αλλά το συκώτι και τα νεφρά δουλεύουν, αποφασίζει να κάνει τρέλες αλλά το σώμα τραυματίζεται, πειραματίζεται αλλά το σώμα πονάει, αποφασίζει να παρανομήσει αλλά το σώμα φυλακίζεται. Μπορεί να είσαι άπληστος, λάγνος, φθονερός αλλά για όλα αυτά, τη βρώμικη δουλειά την αναλαμβάνει το σώμα.  Το τίμημα οποιασδήποτε αποτυχημένης απόφασης το πληρώνει πάντα το σώμα…
 
Από την άλλη, όταν το σώμα εργάζεται,  ζωγραφίζει, δημιουργεί και εκφράζει, τότε πάντα επαινούμε το νου.
 
Εάν ο εγκέφαλος σου πάρει την “λάθος απόφαση”  τιμωρείται το σώμα. Εάν πάρει την “σωστή” απόφαση επαινείται ο ίδιος.
 
Εάν έβλεπες αυτήν την κατάσταση σε μία χώρα ή σε έναν πλανήτη ολόκληρο όπου η συντριπτική μειοψηφία είχε τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της πλειοψηφίας, δεν θα αντιδρούσες;
 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει μέσα σου από την στιγμή που γεννήθηκες και πιθανότατα μέχρι την στιγμή που θα πεθάνεις εάν δεν κάνεις κάτι. Μια φοβερή αδικία συντελείται μέσα σου και εσύ ίσως δεν την έχεις παρατηρήσει ποτέ.
Μπορείς όμως εάν θέλεις να βάλεις ένα τέλος.

Το σώμα σου έχει μνήμη.

 
Το σώμα σου έχει μνήμη και μάλιστα πολύ καλύτερη από τον εγκέφαλό σου. Η μνήμη αυτή ή αλλιώς αποκαλούμενη “κυτταρική μνήμη” αποθηκεύει τεράστιους όγκους δεδομένων. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι στην κυτταρική μνήμη αποθηκεύονται ακόμα και πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον εγκέφαλο.
Όλοι έχουμε ακούσει για τις περίφημες μεταμοσχεύσεις οργάνων όπου ο δέκτης αποκτά συνήθειες ή μνήμες που είχε ο δότης του οργάνου, όπως η αγάπη για ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, για κάποιο είδος ποτού ή ακόμα και για κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Επίσης, πολλές εναλλακτικές θεραπείες εργάζονται μόνο και μόνο με την κυτταρική μνήμη για να θεραπεύσουν το άτομο από σοβαρές παθήσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα χαρακτηριστικά του σώματός μας μεταφράζονται από ειδικούς σε συγκεκριμένες ιδιότητες του χαρακτήρα μας.
Το σώμα σου θυμάται τα πάντα, ακόμα και την εμβρυική του ηλικία, πολύ πριν λειτουργήσει ο εγκέφαλός σου.
 

Το σώμα σου έχει νοημοσύνη.

 
Τα νεφρά σου, οι πνεύμονές σου, το συκώτι, η καρδιά σου, έχουν όλα νοημοσύνη. Λειτουργούν χωρίς να τους δώσει ο εγκέφαλός σου καμία εντολή. Για την ακρίβεια λειτουργούν πολύ πριν  δημιουργηθεί ή υπάρξει ο εγκέφαλός σου και αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξή του.
Όταν τρομάζεις, το σώμα σου παράγει αδρεναλίνη στιγμιαία ή προστατεύει αυτόματα τα πιο ευαίσθητα όργανα ή σημεία, όπως το πρόσωπο, πριν προλάβει να πάρει οποιαδήποτε εντολή από τον εγκέφαλο.
Πρόσφατα, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η καρδιά όχι μόνο έχει δική της νοημοσύνη αλλά και δικό της μαγνητικό πεδίο, ανεξάρτητο από αυτό του υπόλοιπου σώματος.
 

Το σώμα σου επιθυμεί και αισθάνεται.

 
Πόσες φορές μας έχει συμβεί να νιώσουμε μια φοβερή ανάγκη να φάμε κάποιο φρούτο ή κάποιο συγκεκριμένο φαγητό; Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην επιθυμία του σώματος να λάβει κάποια απαραίτητη βιταμίνη ή συστατικό το οποίο έχει ανάγκη. Έτσι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί, απλά σε ωθεί να το κάνεις.
Από την άλλη, πόσες φορές ξεκινάμε να πάμε σε κάποια επίσκεψη και νιώθουμε κόμπο στο στομάχι μας; Απλά το σώμα μας λέει ότι δεν επιθυμεί να πάει εκεί που ο νους σου το υποχρεώνει.
Αντίστροφα, όταν σκεφτόμαστε κάτι που μας αρέσει νιώθουμε το σώμα μας να χαλαρώνει, την καρδιά μας να χτυπάει, το στομάχι να τινάζεται από χαρά δείχνοντάς μας έτσι ότι αυτό είναι κάτι που το σώμα σου επιθυμεί.
 

Το σώμα σου μιλάει.

 
Το σώμα σου μιλάει με πάρα πολλούς τρόπους. Όντας όμως επικεντρωμένος στο νου σου, σπάνια το ακούς.
Έτσι όταν θέλει να σου φωνάξει, τότε πονάει. Ο πόνος είναι ο ύστατος τρόπος ομιλίας του. Όταν φτάσει οποιοδήποτε μέρος να πονέσει, σημαίνει ότι σου έχει μιλήσει πιο πριν με διάφορους τρόπους και απλά δεν το έχεις ακούσει ή δεν το έχεις λάβει ποτέ σοβαρά υπόψη. Ο πόνος είναι η κραυγή του σώματός σου που σου ζητάει απεγνωσμένα πλέον να κάνεις κάτι γι αυτό.
Εάν είχες μια πλήρη επικοινωνία με όλα σου τα κύτταρα και δεν ήσουν απλά απορροφημένος με το εξωτερικό σου περιβάλλον, τότε δεν θα χρειαζόταν να πονέσεις ποτέ.
 
Και αυτή τη φορά όμως ο εγκέφαλός σου ενοχλείται, γιατί έχει μάθει ότι μόνο αυτός πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Δεν του αρέσει που κάποιος άλλος παίρνει τον λόγο και έτσι τι κάνει; Ό,τι ΄θα έκανε και οποιοσδήποτε κοινός δικτάτορας. Φιμώνει όποιον φωνάζει. Παίρνεις λοιπόν ένα παυσίπονο και όλα επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και ο εγκέφαλός σου συνεχίζει την τυραννία του.

Το σώμα σου λέει πάντα την αλήθεια.

 
Το σώμα σου λέει πάντα την αλήθεια γιατί τα αισθητήρια όργανά του είναι στραμμένα προς τα μέσα. Κανείς δεν μπορεί να το ξεγελάσει, γιατί κανείς δεν μπορεί να του μιλήσει εκτός από εσένα. Απεναντίας ο εγκέφαλός σου εξαπατάται συνέχεια γιατί δεν έχει καμία επαφή με την ύπαρξή σου. Όλα τα αισθητήρια όργανά του είναι στραμμένα προς τα έξω και όλες οι πληροφορίες που αντλεί είναι από το εξωτερικό περιβάλλον. Γι αυτό είναι και τόσο χειραγωγημένος.

Το σώμα μπορεί να ασκήσει βέτο.

 
Όσο υπομονετικό και υπάκουο κι αν είναι το σώμα σου, έχει κι αυτό λόγο στις αποφάσεις του νου σου. Πολλές φορές δέχεται να τραυματιστεί, να πονέσει και να ταλαιπωρηθεί με πολλούς τρόπους, ακόμα και να θυσιαστεί αλλά ποτέ δεν θα ρισκάρει να σκοτεινιάσει το πνευματικό ον το οποίο κατοικεί μέσα του. Έτσι, αφού μιλήσει με διάφορους τρόπους και δέχεται την αδιαφορία σου, τότε πονάει. Τι συμβαίνει όταν πονάς; Δεν μπορείς να σκεφτείς. Όλη σου η ύπαρξη είναι εστιασμένη εκεί και υποχρεώνεσαι να ακούσεις. Εάν και πάλι η αντίδρασή σου είναι να πάρεις παυσίπονα και να αδιαφορήσεις για άλλη μια φορά συνεχίζοντας τον λάθος δρόμο, τότε το σώμα σου μπορεί να ασκήσει το μεγάλο Βέτο και να πάψει να εκτελεί τις εντολές του εγκεφάλου σου δίνοντας ένα τέλος στην τυραννία αυτή.
 

Η λύση είναι η Συνεργασία

 
Ο σκοπός δεν είναι να καταραστείς τον δυνάστη εγκέφαλό σου και να τον καταδικάσεις σε θάνατο. Ο σκοπός είναι να κατανοήσεις ότι  νους και σώμα είσαι εσύ. Εσύ είσαι και το νύχι του μικρού δαχτύλου του ποδιού σου, εσύ είσαι και η καρδιά, εσύ είσαι και ο εγκέφαλος.
 
Τι θα έκανες λοιπόν εάν βρισκόσουν σε μια χώρα όπου υπήρχε μια τέτοια τυραννία;
 
Θα έδινες ίσα δικαιώματα σε όλους;
Θα προέτρεπες τη συνεργασία όλων των ατόμων;
Θα προσπαθούσες να δημιουργήσεις ένα σύστημα στο οποίο όλοι θα είχαν λόγο στις αποφάσεις της χώρας;
Θα είχαν όλοι ελευθερία του λόγου;
Θα επιβραβευόταν ο καθένας ανάλογα με το έργο του;
 
Εάν η απάντησή σου είναι ναι, τότε ξέρεις τι να κάνεις στη δική σου χώρα.
 
Πριν αποφασίσεις κάτι, ρώτα το σώμα σου εάν θέλει κι εκείνο να το ακολουθήσει.
Όταν το σώμα σου πονάει, προσπάθησε να καταλάβεις τι ζητάει από σένα και μην το φιμώνεις.
Όταν το σώμα σου επιτυγχάνει κάτι, επιβράβευσέ το. Επιβράβευσε τους μύες σου, τα όργανά σου, κάθε σημείο του σώματός σου που κατέβαλε προσπάθεια.
Άκου τις επιθυμίες του και όποτε μπορείς, εκπλήρωσέ τες.
Όταν κινείς το χέρι ή το πόδι σου, μην τα παρατηρείς, γίνε το χέρι και το πόδι σου που κινούνται.
Ζήτα τη γνώμη του σώματός σου για ένα δίλημμα κι αυτό θα σου απαντήσει. Εάν σφίγγεται, η απάντηση είναι αρνητική. Εάν χαλαρώνει, είναι θετική.
 
Δείξε του τον Σεβασμό που κι αυτό δείχνει σε Εσένα και αποκατέστησε μια αδικία που συμβαίνει στην ύπαρξή σου εδώ και πολλά χρόνια.
 
 
Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση